Podotherapeutische therapieën

Na het onderzoek maakt uw podotherapeut een behandelplan op maat en legt dit aan u voor. Uw behandeling kan bestaan uit een of meer van de volgende therapieën;

Klik op een van de podotherapeutische therapieën voor een korte uitleg.

Podotherapeutische zolen
Podotherapeutische steunzolen zijn zolen die door uw podotherapeut specifiek voor u op maat worden gemaakt. De podotherapeutische steunzolen kunnen voor de volgende doeleinden gebruikt worden: de voetstand te optimaliseren, een drukplek verlichten (drukvrij leggen), de houding van het lichaam verbeteren en/of pijnklachten reduceren in de voeten, onderbenen, knieën, bovenbenen, heupen en de lage rug. Met 3D-technieken ontwerpen wij een passende zool die kan dienen om de bovenstaande doeleinden te verbeteren. Daarnaast kunnen we een zool creëren die geschikt is voor dagelijkse schoenen, wandelschoenen, kinderschoenen, sportschoenen, veiligheidsschoenen etc.
(Teen) orthese

Een (teen) orthese is een siliconen hulpmiddel om de stand van de tenen te corrigeren of het verminderen/voorkomen van drukplekken aan de tenen.

Van een siliconenpasta wordt door de podotherapeut een hulpstukje gekneed voor tussen uw tenen, deze wordt afhankelijk van uw teenstand in de juiste vorm gemaakt. Afhankelijk van uw teenstand én uw hulpvraag wordt gekozen om de orthese beschermend of corrigerend te maken. Een orthese kan in de meeste gevallen direct tijdens het onderzoek gemaakt worden en na het uitharden van de pasta al gedragen worden (1 dag later).

 

Waarvoor kan een (teen) orthese toegepast worden:

  • Drukplekken
  • Likdoorns/ eksterogen
  • Eeltvorming
  • Wonden en voorkoming van wonden.
Manuele therapie voor de voet

De voet bestaat uit 26 verschillende botjes. Deze botjes vallen als een puzzel in elkaar. Op het moment dat een botje niet juist functioneert heeft dit direct invloed op het lopen. Een podotherapeut kan middels een manipulatie of mobilisatie het botje weer beweeglijk maken in de juiste richting. Waardoor de voet beter functioneert tijdens het lopen. Tijdens het onderzoek is het mogelijk dat de manuele handeling wordt uitgevoerd. De handeling kan indien nodig vaker herhaald worden.

Orthonyxie

Een nagelbeugel wordt door podotherapeuten gemaakt om de vorm van de nagel te beïnvloeden. Dit is een effectief hulpmiddel om het ingroeien van de nagel tegen te gaan of te voorkomen. De nagelbeugel wordt geplaatst bij een nagel waarbij de hoekjes in het vlees groeien. Dit kan komen door foutief knippen van de nagel, een familiare oorzaak, medicatie etc. De nagelbeugel zorgt ervoor dat de nagel vrij komt te liggen. Het duurt vaak enkele maanden voordat een nagel is gecorrigeerd, dit zal de podotherapeut duidelijk toelichten bij behandeling.

Schoenadvies

Schoenen zijn een belangrijke factor bij het ontstaan en/of voorkomen van klachten. Schoenen kunnen soms ook de oorzaak zijn van klachten aan de voet. Doormiddel van een uitgebreid onderzoek beoordelen we of dit een reden is van uw klachten of problemen. Er zijn verschillende voetproblemen die opgelost kunnen worden door middel van het dragen van de juiste schoen.

We zullen u dan ook uitgebreid adviseren in de juiste schoenen.

Vilttherapie

Vilttechniek kan worden toegepast als tijdelijke therapie. Bijvoorbeeld bij het drukvrij leggen van een wond, pijnlijk gewrichten (bij sporters), drukplekken en wratten. Daarnaast kan vilt ingezet worden om tijdelijk een plek drukvrij te leggen tot uw podotherapeutische zolen klaar zijn.

 

De podotherapeut knipt uit een viltplaat een op maat gemaakte vorm. Deze vorm wordt op de voet of in de schoen geplakt als tijdelijke therapie. Tijdens het onderzoek krijgt u een duidelijke uitleg over het gebruik en onderhoud van het vilt.

(Medical) taping

De podotherapeut kan Medical taping toepassen om uw klacht aan te pakken. Afhankelijk van de klacht kan de tape fungeren zodat het de spieren ondersteunt, zonder daarbij de beweging te beperken of het kan erg strak worden aangebracht om een bepaalde beweging te voorkomen. Vaak wordt de medical taping gebruikt als ondersteuning of in afwachting van uw steunzolen. De tape wordt aangebracht op de blote huid. Uiteraard zal er niet gekozen worden voor Medical taping als u allergisch bent voor tape.

Instrumentele behandeling

De podotherapeut kan een instrumentele behandeling uitvoeren. Echter zal de podotherapeut alleen een instrumentele behandeling uitvoeren wanneer er sprake is van een ‘risicovoet’ dit houdt in dat er sprake moet zijn van Diabetes Mellitus, Perifeer Arterieel Vaatlijden, Neuropathie en/of een verminderde nierfunctie (nierdialyse). De podotherapeut zal u in behandeling nemen wanneer er een wond aanwezig is, recidiverende drukplekken en/of een ingroeide nagel.

De podotherapeut behandeld alleen het specifieke probleem, voor de overige voetzorg kunt u terecht bij een pedicure.

Voorlichting en advies

Een podotherapeut kan op verschillende manieren preventie, voorlichting en/of advies geven. Dit is er met name op gericht om problemen in de toekomst te voorkomen. Heb je vragen of terugkomende problemen aan voeten/knieën/ heupen en/of lage rug, schroom je niet en vraag het ons.

Wondbehandeling

Wanneer er sprake is van een wond bij de ziektebeelden: diabetes mellitus/perifeer arterieel vaatlijden/ neuropathie en/of een verminderde nierfunctie (nierdialyse) kan de podotherapeut de wondzorg op zich nemen met goedkeuring van de specialisten. Bij een complexe wond werken we multidisciplinair, dat wil zeggen in overleg met arts, specialist, wondverpleegkundige, thuiszorg, en/of mantelzorg. Het is belangrijk om te weten van wie welke actie verwacht wordt.

Maatwerk slippers of sandalen

Wanneer u in de zomer afhankelijk bent van uw steunzolen kan dit soms lastig zijn met het dragen van schoenen. Er zijn gelukkig steeds meer sandalen waar een uitneembaar voetbed in zit, hier kan uw podotherapeutische steunzool passend op gemaakt worden. Daarnaast kunnen er slippers of sandalen volledig op maat gemaakt worden. Al blijft een gesloten schoen u altijd de meeste steun bieden.

Bij een op maat gemaakte sandaal of slipper wordt gebruik gemaakt van uw eigen podotherapeutische steunzool en wordt deze afgepast op uw voet. Vraag voor meer informatie over dit specifieke maatwerk bij uw podotherapeut.

Oefentherapie
Binnen deze specialisatie wordt gekeken naar hoe de bewegingen zijn van de voet, in relatie tot de knie, heup en lage rug. Dit noemen we de beweegketen. Zelfs in de rug, het hoofd en de armen zien we vaak dat er een ander beweegpatroon is als er een probleem of klacht aanwezig is in de voeten. De afwikkeling van de voet verloopt hierdoor anders dan normaal. Door het bekijken van al deze bewegingen wordt er voor u een persoonlijk plan gemaakt. Deze analyse kan veel inzicht geven in daar waar uw beweegprobleem vandaan komt. Oefeningen en manuele therapie worden ingezet voor het verbeteren van de bewegingen in de gehele keten.