Podotherapeutische therapieën

Na het onderzoek maakt uw podotherapeut een behandelplan op maat en legt dit aan u voor. Uw behandeling kan bestaan uit een of meer van de volgende therapieën;

Klik op een van de podotherapeutische therapieën voor een korte uitleg.

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen kunnen indien nodig aangemeten worden  om  bijvoorbeeld de voetstand te verbeten, om een drukplek te verlichten, om de houding van het lichaam te verbeteren en natuurlijk ook om pijnklachten weg te nemen.

Met de nieuwste 3D technieken ontwerpen wij een passende zool voor al uw voet gerelateerde klachten in dagelijkse schoenen, wandelschoenen, kinderschoenen, sportschoenen, veiligheidsschoenen etc.

(Teen) orthese
Van een siliconenpasta wordt door de podotherapeut een hulpstukje gekneed voor tussen uw tenen, de zogenaamde orthese. Afhankelijk van de mogenlijkheid om de tenen te strekken wordt gekozen om dit beschermend of corrigerend te maken. Tijdens het onderzoek wordt door de podotherapeut besloten of er gebruik wordt gemaakt van een hardere of zachtere soort siliconen.
Manuele therapie voor de voet

Manuele therapie is een handthechniek om de voet te mobiliseren. Hierbij krijgen de voetassen een betere positie. Alles voor het beter functioneren van de voet. Tijdens onderzoek is het mogelijk dat de manuele handeling wordt ingezet. Zonodig wordt deze herhaald.

Orthonyxie

Van een chirurgisch staaldraadje wordt een beugeltje gebogen dat precies om uw nagelplaat past. Door de beugel iets rechter te buigen dan de nagelplaat corrigeert deze de vorm van de nagelplaat en kunnen we een bolle nagelplaat minder bol laten groeien. Het beugeltje wordt aan de voorkant van de nagel erop geschoven. Het wordt vervolgens aan de nagelplaat vastgezet met gel. De beugel groeit dan met de nagelplaat mee. Het doel is de druk uit de nagelwal weg te nemen.

Schoenadvies

Schoenen zijn een belangrijke factor bij het ontstaan en/of voorkomen van klachten. De schoen moet bij uw voet passen, eventueel in combinatie met een podotherapeutische zool. Hierbij kan uw podotherapeut u uitstekend adviseren!

Vilttherapie

Vilttechniek kan worden toegepast als tijdelijke therapie. Bijvoorbeeld bij het drukvrij leggen van een wond. Ook een pijnlijke plek kan tijdelijk drukvrij gelegd worden tot uw podotherapeutische zolen klaar zijn.

Uit een viltplaat wordt een vorm geknipt. Deze vorm wordt op de voet of in de schoen geplakt als tijdelijke therapie.

  • Bij drukverdeling vanwege pijn werkt dit direct pijnverlichtend.
  • Bij een wratbehandeling is vilttechniek nodig als containerverband.
  • Bij een voetblessure werkt dit vilt direct ondersteunend. Het kan zowel onder de voet als ook op of tussen de tenen ingezet worden.

Als het vilt nat wordt zal het eerder los laten. Tijdens het consult krijgt u goede uitleg hoe hiermee het beste omgegaan kan worden.

(Medical) taping

Medical taping is een behandelmethode waarbij elastische tape gebruikt wordt om spieren in hun functie te ondersteunen. Het ondersteunt de spieren, zonder daarbij de beweging te beperken. Medical taping wordt gebruikt bij behandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken. Vaak wordt de medical taping gebruikt als ondersteuning of in afwachting van uw steunzolen.

Instrumentele behandeling

*TEKST*

Voorlichting en advies

*TEKST*

Wondbehandeling

Het doel van wondbehandeling is de wond te laten genezen. Een goede doorbloeding van het wondbed is nodig voor een goede wondgenezing. Eventueel wordt er eelt weggenomen om een schone omgeving te krijgen. De overmatige druk kan worden weggenomen met onder andere vilttechniek. Tenslotte wordt de wond verbonden. Soms is hierbij een speciale wondbedekking nodig (speciale zalf of gaas). Bij een complexe wond werken we multidisciplinair, dat wil zeggen in overleg met arts, specialist verpleegkundige, thuizorg, en/of mantelzorg. Het is belangrijk om te weten van wie welke actie verwacht wordt.

Maatwerk slippers of sandalen

Indien nodig kunnen er sandalen of slippers op maat gemaakt worden. Deze worden gemaakt indien u in de zomer afhankelijk bent van uw steunzolen. Hierin wordt uw eigen podotherapeutische steunzool toegepast.
Vraag voor meer informatie bij uw podotherapeut.